KBB AMELİYATLARI
Burun ve yüz estetiği işlemleri dışında bademcik ve geniz eti ameliyatları, kulak zarı ve orta kulak ameliyatları, septoplasti, burun eti, sinüzit ameliyatları, boyun kitleleri, ses teli ameliyatları uygulamaktadır.
Bademcik Ameliyatı
Bademcik; ağız boşluğunda dil kökünün yanlarında yer alan, vücuda giren mikropların toplanmasını ve vücutta savunma maddelerinin oluşmasını sağlayan önemli organlardır. Bademcikler ile ilgili sağlık sorunları en çok çocukluk döneminde görülmektedir. Çocuklarda özellikle enfeksiyona bağlı olarak bademciklerin büyümesi ve şişmesi söz konusudur. Bu gibi durumlarda bademcik ameliyatının uygulanması gerekebilmektedir.
Bademcikler özellikle çocuklarda sık sık iltihap görüldüğü noktalarda alınmalıdır. Çocukta senede 3 ila 5’ten fazla bademcik iltihabı görülüyorsa, bademcik ameliyatının uygulanması gerekebilmektedir. Bunun dışında hastada bademcik apsesi, kötü huylu bademcik tümörü şüphesi varsa da bademcik ameliyatının uygulanması gerekebilmektedir. Bademcik ameliyatının uygulanması gereken diğer durumlar ise:
- Hastada solunum ve yutma güçlüğü olması,
- Nefes, ağız kokusu yapan bademcik iltihapları,
- Kalp romatizması, kalp kapakçığı iltihabı ya da böbrek iltihabı,
- Çene yapısında bozulmaya yol açan bademcik büyümeleri durumlarında bademcik ameliyatının uygulanması gerekmektedir.
Çocukta burun solunumu zorluğu ile beraber horlama varsa bademciklerle beraber geniz etinin de alınması gerekebilir.
Bademcik hastalıkları tüm yaş aralıklarında ortaya çıkabilmektedir. Ancak genel olarak çocukluk dönemlerinde meydana gelmektedir. Yetişkinlerde sık sık boğaz enfeksiyonu görülüyorsa ameliyat uygulanması gerekebilir. Üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Çocuklar için alt yaş sınırı yoktur ancak acil bir durum yoksa çocuğun 3-4 yaşına kadar büyümesi beklenebilir.
Bademcik ameliyatı oldukça konforlu ve başarı oranı yüksek bir ameliyattır. Bademciklerin sık sık iltihaplandığı ve hastalığa yol açtığı durumlarda bademcik ameliyatının uygulanması gerekmektedir. Bazı durumlarda bademcik ameliyatı kapsamında bademciklerin küçültülmesi de gerekebilmektedir.
Bu operasyon kapsamında bademciklerin tümü alınır. Ancak vücutta aynı işlevi gören ve yine boğaz bölgesinde bulunan waldeyer halkası denilen bölgede aynı yapıda organlar olduğundan, vücutta bu dokunun eksikliğinden kaynaklanan bir sıkıntı görülmez.
Bu ameliyat yaklaşık 120 yıldır yapılan ve üzerinde yoğun çalışmalar yapılmış bir işlemdir. Bu ameliyata bağlı yoğun enfeksiyonlar, enfeksiyonların akciğere kolayca inmesi bağışıklıkta düşme ve hatta hastaların ileride kansere daha kolay yakalanıp yakalanmadıkları yıllarca araştırılmış ancak bu yönde bulgulara rastlanmamıştır. Günümüzde yoğun şekilde iltihaplanmayan ancak çok büyük olduğu için nefes almakta sıkıntı yaratan bademcikler ise dokunun tümü alınmadan küçültme yapılarak tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyatta bademcik dokusunun büyük bir kısmı alınır. Ancak tamamı alınmaz. Geri kalan bademcikler bağışıklık sistemi için yerine getirir.
Günümüzde bademcik ameliyatları çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin birbirlerine aşırı üstünlükleri olmamakla birlikte, bazı tekniklerde ameliyat sırasında oluşacak kanamalarda bir miktar azalma olması avantajı vardır.
Ameliyat sonrası ağrı çocuklarda tüm tekniklerde azdır ve çok önemli değildir. Teknikler arasında ameliyat sonrası kanama ağrı beslenmeye başlama gibi parametrelerde teknikler arasında büyük fark yoktur. Günümüzde bademcik ameliyatı klasik soğuk bıçak diseksiyon tekniği, monopolar ya da bipoler koterizasyon tekniği, laser tekniği, thermal welding tekniği, plasma koagülasyon/ablasyon tekniği gibi tekniklerle yapılabilmektedir.
Bademcik ameliyatından sonra iyileşme süreci ameliyatın başarısına, hastanın sağlık sorununa ve yaşına göre değişmektedir. Hasta genel anestezi altında ameliyata alındığı için ameliyattan 3-4 saat sonra evine gönderilir, ancak tercihe göre 1 gece hatanede kalması gereken vakalar da olabilir. Hasta genelde çabuk iyileşmektedir.
Ancak tamamen iyileşme süreci 2 haftadır. 2 haftalık süreç kapsamında doktorun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması, doktor un beslenme ve dinlenme önerilerine uyulması da oldukça önemlidi
Bademcik ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus hastanın ameliyatın yapıldığı gün dinlenmesidir. Ameliyattan sonra hastanın ilk 7 gün boyunca sert gıdalardan, gazlı içeceklerden ve alkollü içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Hastanın bu süre kapsamında ağır fiziksel aktivitelerden de uzun uzak durması önem teşkil etmektedir.
Ameliyat ardından hastaya söylenen talimatların yerine getirilmesi iyileşme sürecinin kısalması açısından önemlidir. Hastanın dikkat etmesi gereken konular ise:
- Hasta ameliyattan sonraki ilk hafta iki hafta sulu ve yumuşak gıdalar tüketmeye özen göstermelidir.
- Hastanın ilk hafta sıcak gıdalardan uzak durması önemlidir.
- Hasta soğuk su, süt, dondurma gibi gıdalar tüketebilir.
- Hasta iyileşme dönemi tamamlanana kadar alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmalıdır.
- Doktor tarafından verilen tüm ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
- Hasta spor yapmaya iyileşme süreci tamamlandıktan sonra başlamalıdır.
- Hasta iyileşme döneminde ılık su ile duş almalıdır.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.